Elegánsból ordenáré, egyszerűen

2014.10.10. 06:15

A Forgiato cég az alufelnijeivel szerzett nevet magának, de úgy néz ki, most már teljesebb optikai tuninggal is próbálkoznak. Ők tették ezt a Jaguar XJ nyújtott változatával, amely néhány jól irányzott változtatástól alaposan megváltozott. Mondjuk nem épp előnyére.

A megdöbbentő az, hogy milyen kevés is elég az össkép elrontásához. A fő dísze a Forgiato-féle Jaguar-tuningnak persze a Forgiato felni, de abból sem akármilyen. Wankel-dugattyút mintázó – vagy ha tetszik, klasszikus pajzsforma – teli középrésszel, a peremen nagy, mart Forgiato felirarttal. Onmagában is szép darab, de itt négy van belőle. Talán egy amerikai low-ridernek megbocsátaná az ember, mondjuk rettentő metálzöld-arany fényezéssel és vörös vászontetővel kombinálva, de a Jaguar klasszikus arányaihoz finoman szólva sem illik igazán.

A felniket könnyű kicserélni, de a Forgiatónál dolgozó kreatív gárda olyasmit is kitalált, amit nem. Ledobták a Jaguar eredeti hűtőmaszkját, és krómozott lemezből, illetve némi fémrácsból fabrikáltak helyette másikat. Hogy honnan szedték az íves külső körvonalú, de belül már szögletesen vágott formát, arról fogalmunk sincs, de a végeredmény igazi sufnituning-jelleg, amellyel gond nélkül hazavágták az autó orrának karakterét. Tulahjdonképp az is lehet, hogy ez is utólag felszerelhető elem, hisz az eredeti hűtőrács süllyesztett kivitelű, de nehéz elképzelni, hogy van olyan élő ember, aki az eredeti orr helyett ezt választaná, ha tudja, hogy egy mozdulattal megszabadulhat tőle.

A Forgiato Jaguarja arra nagyszerű példa, hogy milyen kevés is elég egy szokványosnak tűnő személyautó megjelenésének teljes elrontására. Ahogy mi látjuk, felhúzták a susogós mackót és a makkos cipőt a Jaguarra, és még csak meg sem izzadtak bele.