Ötszázhúsz lóerős a legújabb Toyota

2014.10.14. 14:00

Kevesen tudják, de a Toyota nem csak szárazföldi járművekben érdekelt: a japán óriásnak saját hajógyára is van, ahol 1997 óta gyártanak hajókat. Legújabb modelljük a Ponam-31 névre hallgat, és egyáltalán nem olcsó: 29,7 millió jenbe, azaz aktuális árfolyamon úgy 67,3 millió forintba kerül.

A Toyota hajója 9,45 méter hosszú alumínium-ötvözet testre épül, ami agyártó szerint merevebb, tartósabb és csendesebb szerkezetet eredményez, mint a szálerősítésű műanyag. Az 5,6 tonna össztömegű járművet két 260 lóerős, 3 literes, négyhengeres turbódízel motor hajtja, ugyanaz az alapkonstrukció, amelyet a Land Cruiser terepjárókban is használnak. A két motort 620 literes tartályból táplálják gázolajjal, de visz magával 110 liternyi ivóvizet is beépített tartályban.

A Ponam-31 hivatalosan 12 személy szállítására alkalmas, tipikus horgász- és sporthajó. A hídon összesen öten ülhetnek, az alsó kabinban pedig, ahonnan szintén vezethető a hajó, szabályos kis nappalit alakítottak ki. A hajóhoz néhány érdekes extra is jár: a Toyota Drive Assist – egyfajta tempomat-szerűség – és a Toyota Virtual Anchor System – amely képes horgony nélkül is egy helyben tartani a hajót – állítólag az autóiparból származnak.

A Toyota elsősorban persze Japánban forgalmazza hajóit, és ott a név egész mást jelent, mint mifelénk: ott a Toyota gyártja a legjobb luxusautókat is – így egy Toyota hajó presztízse mérhető ahhoz, mintha nálunk a Mercedes vagy a BMW tenné ugyanezt.