Óriási visszahívás a Volkswagennél

2014.10.19. 13:48

A Chrysler eheti nagy visszahívási akciója után a Volkswagen is bejelentett egy óriási visszahívást. A VW több százezer Jetta és Beetle modellt hív vissza hátsó kerékfelfüggesztés ellenőrzésére Kínában, Németországban és Észak-Amerikában.

A visszahívási akciót azt követően rendelte el a Volkswagen, hogy lezárta a törött hátsó felfüggesztésekre tett panaszok miatt két hónappal ezelőtt Kínában indított vizsgálatot. A vizsgálat megállapította, hogy a hátsó felfüggesztő karok azért törtek el, mert a szóban forgó járművekbe korábban hátulról ütköztek és a felfüggesztés deformálódott, a tulajdonos viszont ennek ellenére is tovább használta az autóját.

"Amennyiben deformált hátsó felfüggesztéssel tovább hajtjuk az autót, akkor a felfüggesztő karok eltörhetnek" - mutatott rá a Volkswagen szóvivője. "Komoly ütközésről beszélünk, olyanról, ami után Európában az autósok nem ülnének már be a kocsijukba, hanem megjavíttatnák. Nem így Kínában" - mondta.

A Volkswagen a visszahívási akcióval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az érintett modellek hátsó felfüggesztésével nincs semmi baj, azok nem hibásak, és Kínán kívül nem is fordult elő velük semmi probléma. Mindezek ellenére a Volkswagen az autósok megnyugtatása érdekében a visszahívás és a felfüggesztés ellenőrzése mellett döntött. Egyúttal bejelentette, hogy januártól kezdődően a Kínában gyártott modelleket úgy alakítják át, hogy a hátsó felfüggesztés a vezető számára is jól hallható kereplő hangot adjon ki, ha karambol után is tovább használja az autót.

A pontos számok: Kínában a Volkswagen 17 485 importált VW Beetle modellt hív vissza, valamint 363 605 darabot a VW Jetta Kínában gyártott változatából, a Sagitarból.A márka hazájában, Németországban 15 500 darab 2013-ban gyártott 1.2 TSI, 1.4 TSI, 1.6 TDI és 2.0 TDI Beetle Coupe modellt, míg az USA-bana Jetta és Beetle modellekből 442 265 darabot, Kanadában pedig 126 ezer darab autót érint a visszahívás.