Nagyon mély gödörben az orosz autópiac

2014.10.20. 06:21

Az orosz autópiac sem reagál semlegesen az ország iránti szankciókra, így az augusztusi 26 százalék után, szeptemberben 20 százalékos zuhanást mutatnak a számok az újautó-eladásokban.

Sok egyéb mellett az autópiac is egyre nehezebb bírja az Európai Unió és az Egyesült Államok gazdasági szankcióit Oroszországban. Az arrogáns és sunyi külpolitikájuk miatt az elmúlt hónapokban szégyenpadra került oroszoknál erősen visszaesett a vásárlókedv a különféle szankciók bevezetése óta, ami az újautó-eladásokon is erősen érződik. A gyenge augusztusi számok után a szeptemberi adatok is lesújtóak. Múlt hónapban összesen 197 233 személyautó és kishaszonjármű fogyott az országban, ezzel az év első kilenc hónapjában 1 780 000-nél tart az összeladás, ami tizenhárom százalékos visszaesés tavalyhoz képest. Elemzők előrejelzései szerint a nemrégiben felpörgetett roncsautó-program segíthet valamelyest kozmetikázni a számokon az év végére.

A drasztikus visszaesés legnagyobb kárvallottja az AutoVAZ-Renault-Nissan, amely tizenegy százalékkal kevesebb járművet értékesített szeptemberben, míg a második a Volkswagen-csoport, mely arányaiban sokkal súlyosabb, huszonnégy százalékos zuhanást produkált a tavalyi adatokhoz képest. Valószínű a Kia is megérzi azt a 19,5 százalékot, amit az ország piacán bukott, arányaiban a legnagyobb vesztesei a kialakult helyzetnek egyértelműen az amerikai gyártók: a General Motors 43, a Ford 35 százalékát vesztette el oroszországi vásárlóerejének.