Land Rovert Kínából? Igen!

2014.10.23. 13:22

A Jaguar-Land Rover csoport folyamatosan vizsgálja a terjeszkedés lehetőségeit. Tavaly ősszel egy brazíliai üzem létesítéséről szóltak a hírek, de a kínai gyártás beindítását is régóta tervezték már. A távol-keleti országban most végre meg is indulhat a termelés.

A kínai gyár Csangsu városában épült fel a JLR-csoport és a helyi Chery közös beruházásából, 1,8 milliárd dollár értékben. A maximális kapacitás kihasználásával akár évi 130 ezer autó is legördülhet majd a gyártósorról. Ez a teljes kínai keresletet ki tudná szolgálni: az elmúlt évben százezer darabot értékesítettek az országban.

A munka a Range Rover Evoque gyártásával kezdődik meg Csangsuban, a következő helyben gyártott modell pedig a Land Rover Discovery lesz. Ezeket a későbbiekben további Land Rover és Jaguar modellek követhetik – igaz, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mely autók készülhetnek még Kínában. Az azonban biztos, hogy kifejezetten az ottani igényekre szabott változatok is érkeznek majd.

Az új gyár 2016-ban már teljes kapacitással üzemelhet. Arra az évre azonban más terve is van a JLR-csoportnak: akkor indulhat be az összeszerelés Brazíliában is. Ezen kívül még az Egyesült Államok déli részén is épülhet egy üzem. Ezek a bővítések, fejlesztések hozzájárulhatnak a vállalat hosszú távú céljainak eléréséhez: 2020-ra évi egymillió jármű eladásával számolnak.