Sebességrekord dízel Mazdával

2014.10.25. 07:00

Oválpályás sebességrekordot állított fel a Mazda az új 6-os dízelmotoros változatával. A 2,2 literes Skyactiv dízeleket a németországi Papenburgban nyúzták, huszonnégy órás tartóssági próbán. Három autóval futottak neki a próbának, mindhárom gyorsabb volt a korábbi csúcstartónál.

A 2-2,5 literes dízelek eddigi rekordja 209,8 km/h-s átlagsebesség volt. Ezt jócskán túlszárnyalták a Mazdák, amelyek közül a leggyorsabb 221 km/h-s átlaggal zárt. Nem sokkal maradt le tőle a két márkatárs sem: óránként kevesebb, mint egy kilométerrel voltak lassabbak. Emellett különböző távolságokra vetítve is csúcsokat döntöttek, összesen húsz új rekordot állítottak fel.

A rekordkísérlet persze nemcsak az autóknak jelentett nagy kihívást. A huszonnégy óra és 5300 kilométer alatt 23 különböző sofőr ült a volán mögé. Voltak köztük profi autóversenyzők, autós újságírók és egyszerű autórajongók is. A boxutcában pedig Mazda-kereskedések alkalmazottjai munkálkodtak.

A 2,2 literes Skyactiv-D-vel szerelt Mazda egyébként kapható 150 és 175 lóerős teljesítményszinttel is. Míg előbbi 380, addig utóbbi 420 newtonméteres forgatónyomatékot biztosít. A japánok hamarosan az Egyesült Államokban is elérhetővé teszik ezt a motorvariánst.

Nézzék, hogy tetszett Vályi Pistának a Mazda 6 dízele: