Így fejleszt a Jaguar-Land Rover

2014.11.02. 06:55

Új motorgyártó üzemet nyitott meg a napokban a Jaguar-Land Rover csoport a nagy-britanniai Wolverhampton közelében. A vállalat az idei év első felében eladási csúcsokat tudott dönteni, a növekedés fenntartásában pedig nagy szerepe lehet a gazdaságos Ingenium motorcsaládot előállító gyártósornak.

A gyár mintegy 1400 embernek ad munkát, de a beszállítókkal együtt több mint ötezer új munkahely létesülhet. Emellett 150 gép is dolgozik majd a csarnokokban. A 2011-ben bejelentett üzem összköltsége 500 millió font, vagyis mintegy kétszáz milliárd forint volt.

Az első motor, amelyet itt fognak összeszerelni, az Ingenium család kétliteres turbódízele lesz, amely 163 és 180 lóerős változatban, előbbi esetében 380, utóbbinál 430 newtonméteres csúcsnyomatékkal készül. Ezek a motorok elsőként a 3-as BMW ligájában szereplő Jaguar XE modellbe kerülnek be, majd a Land Rover Discovery Sportban is elérhetők lesznek. A későbbiekben további négyhengeres benzines és dízelmotorok készülhetnek az új gyárban.

A JLR-csoport a közelmúltban nem csupán ezt az üzemet avathatta fel. Alig egy hete indulhatott meg ugyanis a termelés első kínai gyárukban, Csangsu városában. Ezek a lépések segíthetik hozzá a vállalatot ahhoz, hogy elérje a 2020-ra kitűzött, évi egymillió jármű értékesítéséről szóló célokat.