A hivatalnokok negyede elektromos autót kap Dél-Koreában

2014.11.03. 14:56

Jövő évtől a hivatali flották negyedét elektromos autóknak kell alkotniuk Dél-Koreában. A távol-keleti ország drasztikus károsanyag-kibocsátás-csökkentést tervez a következő évekre, ennek része a szabályozás, amelytől nem utolsó sorban új munkahelyeket is remélnek.

A dél-koreai ipari és kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a döntés azt jelenti, hogy gyakorlatilag már holnaptól valamennyi minisztériumnak és állami intézménynek, beleértve még az állami egyetemeket is, már ezt a szabályt kell figyelembe venniük az új autók vásárlásánál, illetve bérlésekor. A minisztérium reményei szerint ezzel nem csak levegőtisztaság területén érnek el javulást, de a mesterségesen serkentett piaccal segítik majd az elektromos autózáshoz kapcsoódó infrastruktúra kiépülését is.

Az átállás valószínű nem lesz különösebben bonyodalmas, tekintve, hogy Koreában most sem az európai prémiumautókra épülnek a hivatali flották. A jelenlegi szabályozás szerint a hivatali autók ötven százaléka kompakt vagy környezetbarát autó kell legyen, azaz hibrid, vagy elektromos. A szabályozás okozta igényt valószínű a hazai piacról is ki lehet majd elégíteni, a Kia Soul EV például jó eséllyel indul majd a hivatali tendereken.