Megvillantják az Audi A9-est

2014.11.05. 17:48

Marc Lichte az új dizájner az Audinál, aki teljes megújulást ígér. Készített egy autót, az A9-est, amely egyelőre ugyan tanulmány, de állítólag láthatók lesznek rajta azok a stíluselemek, amelyek a közeljövő Audijait jellemzik.

A jelenség nem új, igaz, ritkán látni olyan típust, amely aztán meghatározza az Audi következő évtizedének stílusát. Ilyen volt a 2003 tavaszán Genfben bemutatott Nuvolari Quattro – ezen volt először hatalmas single frame hűtőrács – és talán most az A9 tanulmány is ilyen lehet. Abból a kevésből, ami t látni engedtek, legalábbis erre lehet következtetni: más stílusú hűtőrács, első lámpák, arányok – mintha igyekeztek volna mindent megváltoztatni a négykarikás jelvény körül. Ha rosszmájúak lennénk, azt mondanánk, ideje volt, másrészről viszont örömteli, hogy van remény némi változatosságra.

Lichte, az új tervező dizájner-bullshitingből – abból a jellegzetes magyarázási képességből, amellyel valójában nem mond semmit, mégis nagyon okosnak látszik – mindenesetre jeles. Azt mondja, az A9 kialakításakor három igazán jól sikerült Audi inspirálta. A 90 Quattro IMSA GTO versenygép, valamint az A8-as és a TT első generációi. Ezek persze egymástól nagyon távol álló példák a márka történetéből – hogy mi lesz, ha a háromféle stílust vegyítjük, elképzelni is nehéz.

Az A9 egyébként valamiféle négyajtós kupénak tűnik a sziluettje alapján, de az sem lehetetlen, hogy ezzel az egész leplesdivel csak megvezetnék a közönséget. A pletykáknál és sejtéseknél többet azonban csak november 18-án tudhatunk meg a tanulmányról, akkor mutatják ugyanis be a Los Angeles Auto Show-n, ahol az idén meglepően sok világújdonság fordul majd elő.