Kezdődik a rendőrségi világítás-razzia

2014.11.06. 16:55

Látni és látszani néven fut a közlekedésbiztonsági kampány. A rendőrség elsősorban a járművek világítóberendezéseinek, és egyéb láthatóságot befolyásoló alkatrészeinek meglétét, működését, illetve akinél a jogosítvány ezt előírja, a kötelező szemüvegviselést ellenőrzi. A november 6-ától december 12-éig folyó kampány azonban nem csak bírságolsából áll: ingyenes fényszóró- és látásellenőrzést is szervezett a rendőrség.

A sajtóban megjelent az akcióval kapcsolatban néhány hamis hír is. Ilyen az izzókészlet-ellenőrzés: mivel ilyet már nem kötelező az autóban tartani, hisz a legtöbb új típusban házilag nem is cserélhető az izzó, ezért ezt a hatóság sem ellenőrzi. A szemüvegviselésre kötelezett járművezetőktől pedig csak akkor kérhetik a tartalékszemüveg bemutatását, ha ezt a jogosítványon is feltüntették. A kártya hátoldalán ezt kódszám jelzi: a szemüvegviselést 01.01 vagy 01.06 kód írhatja elő – ez utóbbi esetben kontaktlencsét is használhat a sofőr – a tartalékszemüveget pedig, amit tipikusan nagyon erős szemüveget viselőknek ír elő az orvos, a 110-es szám mutatja. A rend kedvéért érdemes megnézni, hogy mi szerepel a jogosítványunkban. Aki bővebben tájékozódna, itt megtalálja a vonatkozó jogszabályt, a 8-as számú mellékletben a kódszámokkal.

A kampány honlapján azt is feltüntetik, hogy ingyenes látásvizsgálatra mely optikusoknál, illetve világítás-vizsgálatra mely autószervizekben lehet jelentkezni. Ám addig is érdemes odafigyelni a fényszórók és egyéb világítóberendezések működőképes állapotban, illetve tisztán tartására, és megfelelő használatára, hisz az ellenőrzéseken most épp ezt figyelik. Bírságot érhet például a nem megfelelő körülmények között használt ködlámpa, kifelejtett index vagy sáros féklámpa, de a kerékpárok és motorkerékpárok szabályos kivilágítását is figyelik majd.