Erősebb és takarékosabb lett az Audi Q3

2014.11.08. 17:42

Az Audi korábban már egy ötletes reklámmal próbálta felhívni a figyelmet Q3-as szabadidőautójának ráncfelvarrott változatára. Most végre hivatalosan is megérkezett a 2015-ös modell, amely nemcsak erősebb, hanem takarékosabb is lesz, mint a jelenlegi. A facelift kisebb külső változásokat is eredményezett. Módosítottak a hűtőrácson, valamint az első fényszórókon is. Az új Q3 xenonnal és ledes nappali menetfénnyel érkezik.

A lényegesebb módosítások azonban a motorokat érintették. Három TFSI benzines és három TDI dízelmotor választható az autóhoz, az ígéretek szerint ráadásul ezek mindegyike 17 százalékkal kevesebbet fogyaszt és kisebb a károsanyag-kibocsátás is, mint az eddigieknél. A teljesítmény ellenben nőtt, 120-tól 220 lóerőig skálázódik.

A Q3-kínálat csúcsát az RS jelenti, amelyben 2,5 literes, öthengeres turbómotor dolgozik, 340 lóerős teljesítménnyel és 450 newtonméteres csúcsnyomatékkal. Ehhez hétgangos S tronic váltó és quattro összkerékhajtás kapcsolódik. Ezzel a kifutó modellnél hét tizeddel jobb, 4,8 másodperces gyorsulást tud produkálni nulláról százra. Végsebessége 250 km/h. Arról, hogy ne csak jól menjen, hanem szépen is szóljon, sportkipufogó-rendszerrel gondoskodtak.

A felfrissített Q3-asok februárban kerülnek a kereskedésekbe. A legolcsóbb kivitel 29600 euró (9 millió forint) körüli árcédulát kap, míg az RS csúcsmodellért jóval többet, mintegy 56 ezer eurót (17,5 millió forintot) kell kicsengetni. A magyarországi árak egyelőre nem ismertek.