Jó úton halad a japán BMW

2014.11.08. 06:58

Már jó ideje hallani a híreket arról, hogy a BMW és a Toyota közösen fejleszt sportkocsit. Érdemi előrelépésről azonban még nem lehetett értesülni, csupán annyit pletykáltak, hogy a bajorok részéről a Z4-es utódja, míg a japánoknál az új Supra készülhet el - azonos alapokra.

A Bloomberg értesülései szerint azonban már folyamatban van az érdemi munka is: a BMW-re hivatkozva azt írják, a munkák az eredeti ütemtervnek megfelelően haladnak, és már a koncepcióautó is készül. A modellről szóló megvalósíthatósági tanulmány, amelyet tavaly januárban kezdtek összeállítani, mostanra elkészült. Ezeket a híreket egyes források szerint a Toyota is megerősítette már.

Arról, hogy műszakilag milyen is lesz a BMW és a Toyota közös platformon nyugvó modellje, biztosat még nem lehet tudni. A legvalószínűbbnek egy orrmotoros, hátsókerékhajtású sportkocsi tűnik, amelyből később akár összkerekes kivitel is készülhet. A hajtásláncot a pletykák szerint a BMW szállítja majd, a motor pedig sorhatos lehet. Persze nem két teljesen egyforma gépről van szó, amelyek csak emblémájukban különböznek: a BMW és a Toyota is saját arculatára szabja a megjelenést.

Bár a projekt további ütemezéséről nem hoztak nyilvánosságra konkrétumokat, nagyjából két-három év alatt juthat el a sorozatgyártásig a két sportautó. A két gyártó együttműködése pedig még azt követően is folytatódik majd, a dolgok jelenlegi állása szerint legalább 2020-ig. A közös munka kiterjed az alternatív hajtások kutatására is.