Maharadzsa Rolls-Royce, csak araboknak

2014.11.15. 06:30

A Rolls-Royce Maharaja Phantom Drophead Coupé egy különleges limitált széria, de a nevével ellentétben nem Indiába szánják – hisz a maharadzsák többségének már nincs se pénzük se hatalmuk – hanem az aktuális kilyukasztandó pénzeszsákok hazájába, Dubaiba.

Ez a párhuzam nem a mi rossz májunknak köszönhető: maga a Rolls-Royce fogalmazta meg, hogy annak az aranykornak az emlékére építették a különleges modellt, amikor a maharadzsák voltak a márka legfontosabb vásárlói: 1947 előtt, amikor India számtalan tartományának élén álltak, amintegy 840 méregdrága autót rendeltek a Rolls-Royce-tól durván ötven év alatt – olyan autókat, amelyekért akkor egy kisebb földbirtok árát kérte el a brit gyártó. Az aranykor azonban elmúlt, vagy legalábbis másutt térhet vissza, ezért kifejezetten az arab sejkeknek szánják a Maharaja Phantomot.

Az autó egyébként nem sokkal több egy, a szokásosnál is igényesebben kivitelezett Drophead Coupénál, ahol az ajtókeret és a vászontető fedele is intarziás faburkolatot kapott, és persze sajátos színösszeállítást: egy ilyen autó minden esetben márványfehér fényezést kap, zöld oldalcsíkozással és zöld tetővel. A belső teret krémszínű bőr kárpitozás uralja, szintén smaragdzöld díszítésekkel, és persze a szinte teljes egészében fa műszerfal-burkolat.

Egyelőre egyetlen ilyen autó készült, amelyet a bemutató után át is adtak ismeretlen megrendelőjének, de a megfelelő mennyiségű pénzért nyilván készítenek még.