300 lóerős kombi jön a Golfból

2014.11.18. 18:01

A hivatalos bemutató előtt napokkal mutatta meg háromszáz lóerős sportos kombiját a Volkswagen. Kaliforniában debütál a Golf R Variant.

A pénteken induló Los Angeles-i Autószalon egyik leginkább várt újdonsága lesz a Golf R hosszított változata. A teljesítmény és pakolhatóság kettősét ötvöző sportos Golf jól mutatja, hogy a wolfsburgiak miként gondolják azt a kategóriát, ahol az Audi például az 550 lóerős RS6-tal van jelen. A Volkswagen nem kezdett őrült lóerőhajszolásba, az R Variant egy közel sem szolid kétliteres TSI-t kapott 300 lóerővel, 380 Nm nyomatékkal. Erre csatlakozik egy hatsebességes, duplakuplungus váltó, ami a 4Motion összerékhajtással 5,1 alatt viszi a kombit nulláról 100 kilométer/órára, majd onnan tovább a 250 km/órás végtempóig. Ehhez támaszul megkapta a R-től az ESC Sport menetstabilizáló rendszert.

Formailag a kombi nem adott sokat a csapotthátú után. Hátra kapott egy sötét diffúzort, újratervezték a lökhárítót, és a kipufogóvéget is lecserélték. Az orra a rövid R-rel közös, így erre is került néhány elnyújtott légbeömlő, és egy nagy R betű a hűtőrácsra. Az utasteret is az R-téma uralja, többek közt visszaköszön a sportüléseken.

A Los Angeles-i hivatalos premier után már nem kell sokat várni a Golf R Variantra. A Volkswagen 2015 tavaszára tervezi az értékesítés indítását.