Alig álcázva fotózták az új Q7-et

2014.11.29. 18:50

Szinte leplezetlenül fotózták a januárra várt új Audi Q7-et. A generációváltással bő negyed tonnával lesz könnyebb a Detroiti Autószalonra ígért hétüléses városi terepjáró.

Nagyon távolinak tűnik már a 2005-ös bemutatás, a Q7 2009-es, középidős ráncfelvarrásával pedig  nem váltotta meg a világot az Audi dizájnrészlege. A márka legnagyobb crossovere azonban jövőre teljesen kicserélődik. Az alig álcázott prototípusról kiderül, hogy bár a nagy formai forradalom sem itt fogja utol érni az Audit, az orrt és a fart teljes egészében újragondolták. Ez leginkább a két kistestvér, a Q5 és a Q3 számára fontos hír, mivel várhatóan ők majd az új Q7-től kapják az iránymutatást. 

A generációváltás legfontosabb eleme, hogy az új Q7-es már a MLB platformra épül, amit a Volkswagen-konszern kifejezetten a SUV-jainak szán. A Porsche Cayenne is ezt kapja majd, de ha egyszer elkészül, a Lamborghini Urus és a Bentley Falcon alá is az MLB kerül. Egy ilyen nagy crossover esetén lehet igazán sokat fogni a szerkezet tömegén: az új platformmal a Q7 300 kilogrammal lesz könnyebb tíz év után.

Ami a motorokat illeti, az A7-től és az A8-tól várható a kínálat. Ez egy háromliteres V6 TDI-t és az RS négyliteres turbós V8-asát takarja. Emellett szinte biztos, hogy lesz valamiféle hibridváltozat, de az már jó eséllyel nem a modellérkezésnél.