Már az Audit is másolják

2014.12.01. 15:50

Bár rég tudjuk, hogy a kínai autógyártóknak semmi sem szent, ha másolásról van szó, a JAC nevű kisebb márka legújabb modellje azért minket is meglepett. Úgy hívják, Refine A6, és úgy is néz ki, mint egy Audi, legalábbis távolabbról.

Kínában eddig még senki nem nyert pert az autók formai másolása miatt, de az Audi és a VW eddig tabunak tűnt. A jómódú kínaiak jelentős része ilyennel jár, és a VW csoportnak egyébként is nagyon jó kapcsolata volt a kínai állami vezetéssel, hisz a németek az elsők közt kezdtek kooperációba a helyi autógyártókkal. Így aztán sokkal inkább másoltak a kisebb gyártók Toyotát, Daewoot, Fiatot, Nissant vagy Smartot. Ám úgy tűnik, most az Audi is mehet a bíróságra, vagy megpróbálhat másként nyomást gyakorolni, ha el akarja kerülni, hogy a JAC az A6-os jóhírét használja saját eladásai növelésére.

A Refine A6 egyébként jó nagy autó, és az adatok alapján egész korszerűnek is tűnik. A hossza 4,995 méter, a szélessége 1,865 méter, a magassága 1,503 méter, a tengelytávja pedig 2,915 méter, azaz még nagyobb is az A6-osnál. A motorválaszték kéttagú lesz, 1,5 literes 170 lóerős, vagy 2 literes 190 lóerős benzines turbómotorral gyártják majd a típust, váltó viszont csak egyféle lesz, hatfokozatú duplakuplungos automata. Természetesen a kínai Audi-utánzat jóval olcsóbb lesz, mint az eredeti: átszámítva 7 és 10 millió forint közti áron lehet majd hozzájutni.

Mindez Kínában akár elég is lehet a sikerhez, és mivel a JAC tulajdonosa a kínai állam, kérdéses, hogy az Audi tehet-e egyáltalán bármit a típus elterjedése ellen. Az már más kérdés, hogy az exportpiacokon megjelenhet-e a típus – erre a válasz határozott nem.