Több milliárd forintnyi klasszikus autó pusztul egy francia farmon

2014.12.07. 15:34

Gyümölcsös ládák és újságkötegek alá temetve találtak rá műértők egy Ferrari 250 GT SWB California Spyderre, ami a világ egyik legértékesebb veteránja. A Ferrari csak egy a most talált hatvan klasszikus közül. Negyven éve pusztul csendben a világ egyik leggazdagabb autógyűjteménye egy nyugat-franciaországi farmon.

Roger Baillon forog a sírjában. A közlekedésipari mágnásként gazdaggá lett, megboldogult autóbolond neve valószínű semmit sem mond az olvasónak, pedig a napokban a világ egyik leghíresebb autógyűjtője lett. Baillon rég elhunyt már, nemrég felmért gyűjteménye hevenyészett számítások szerint legkevesebb tízmillió euró értékű.

Ha még élne, azt mondanánk, Baillon az autógyűjtők úgynevezett rohasztó táborát képviseli. Autói szellős hullámtetők alatt pihennek, legtöbbjük szélnek, esőnek kitéve a hetvenes évek óta. Az autórajongó szemének szívfájdító látvány az efféle készlettartás, amely sajnos nem egyedül az utódok műve. Baillon ugyanis a hetvenes évekig szenvedélyesen vásárolta a ritkaságokat, sokat közülük leharcolt állapotban. Múzeumot akart nekik, de mire eljutott volna az autók felújításáig, anyagi nehézségei miatt a készlet javát eladta, hogy a maradékot fenn tudja tartani. Itt mehetett félre valami a történetben, melynek következménye a mai állapot. Baillon úr tíz éve meghalt, idén követte a fia. Valószínűleg ez kellett hozzá, hogy a hozzá nem értő unokák jelezzék most a veteránszakértőknek a gyűjtemény létét.

A farmont talált hatvan autó a harmincas és a hatvanas évek között készült. Van itt Shelby Cobra, Porsche Speedster, Talbot-Lago, Facel-Vega, Jaguar, Bugatti, Maserati és sok egyéb mellett egy Ferrari 250 GT. Ennek egyik korábbi tulajdonosa maga Alain Delon volt. A francia színészóriás az 1961-es Ferrariban még Jane Fondát és Shirley MacLaine-t is megautóztatta. A szomszéd Maserati A6G Grand Sport se lesz rossz, ebből a típusból ezen kívül ugyanis csak két másik példányról tudni.

A gyűjtemény értékesítését az Artcurial Motorcars aukciós ház végzi majd február 6-án. Hogy mire számíthatnak az örökösök, nehéz megtippelni, de ha az autók javán sikerül túladni, az összeg várhatóan 12-15 millió euró között lesz valahol.