Agyszívás: a BMW fejlesztési igazgatója a VW-hez megy

2014.12.09. 14:18

Herbert Diess, aki eddig a BMW összes kutatási és modellfejlesztési programjáért felelt, a jövőben a Volkswagen márka vezetője lesz. Nagy érvágás lehet ez a BMW számára.

Az 56 éves menedzser távozása különösen kellemetlen lehet a BMW számára, hiszen a szakember minden tervüket jól ismeri, legalább négy évre előre, hisz minden egyes programot maga hagyott jóvá. Ez a tudás pedig nem évül el elég gyorsan: valószínűleg a BMW-s szerződése miatt Diess csak jövő októberben kezdhet a VW-nél, de az, amit a BMW-ről tud, nagyrészt még akkor is titok lesz a külvilág előtt.

Diesst persze nem csak iparikém-potenciálja miatt alkalmazza a VW, hisz rábízzák a teljes VW személyautós részleg irányítását is. „Herbert Diessel kiváló egyéniséget, és az autóipar egyik legnagyobb koponyáját köszönthetjük soraink közt.” - mondta Martin Winterkorn leendő beosztottjáról. Az elvtelen dícséretnek hangzó szavak mögött bizalmat érezni: a VW csoport vezére kulcsfontosságú helyre ülteti ex-BMW-s kollégáját, rossz nyelvek szerint azért, hogy bebiztosítsa a pozicióját, mire a szerződése 2016 végén lejár.

Az új vezető jelenléte persze csak évek alatt változtathat érdemben egy autómárka karakterén, így ha Diess változtatna is a VW stílusán, az legkorábban az évtized vége felé járhatna eredménnyel.