Megadja a módját az Aston Martin

2014.12.13. 13:11

A Newport-Pagnellben fekvő gyár – és korábbi központ - fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli idén az Aston Martin. A hat évtizednek hat limitált szériás különmodellel igyekeznek emléket állítani, ezúttal azonban nem csupán egyedi fényezésről és egyéb apróságokról beszélhetünk: a múltat a szó szoros értelmében beépítik a Vanquish-alapú ünnepi kiadásokba.

A középkonzolon található kapcsolókat ugyanis fémből készítették, a felhasznált anyagok pedig a hat évtized egy-egy legendás sportautójának dugattyúiból származnak. Így az ötvenes éveket a DB 2/4 Mk II, a hatvanas éveket a DB5, az 1970-es éveket a V8 Coupe, a nyolcvanas éveket a V8 Vantage X-Pack, a kilencveneseket és az ezredforduló időszakát a kompresszoros V8 Vantage, napjainkat pedig a Vanquish képviseli. A fémbe pedig lézerrel gravírozták bele a jubileumra utaló feliratokat.

Az első különmodell fehér fényezése sárga betéteket kapott, a könnyűfém felnik kéttónusúak. A bőrbelsőnek citromsárga varrással adtak kontrasztot, a támlákba pedig belevarrták az évfordulós logót. A kivitelezésben az Astonok testreszabását végző Q by Aston Martin csapat is részt vett.

Míg a mostani jubileumi kiadást egyben karácsonyi különlegességnek is szánják, a további modellek 2015-ben folyamatosan jelennek majd meg, és jövőre már tulajdonosaikhoz is kerülhetnek. Azt viszont egyelőre nem tudni, hány darabos szériát terveznek, és még az is titok, hogy mennyibe fognak kerülni a kivételes Astonok.