Eladják a katonai Hummer terepjárókat

2014.12.19. 15:29

Sok Hummer-rajongó álma válik valóra: civil kézbe kerülhetnek a hadseregnek gyártott példányok, pedig az ilyen járművek birtoklásához korábban legalább olyan befolyásos és gazdag embernek kellett lenni, amilyen Arnold Schwarzenegger. Ám a nagy üzletnek akad néhány buktatója.

Egyrészt a HMMWV még így használtan sem olcsó, bár a készletek nagy része leginkább raktárakban állt, az árveréseken minden példány kikiáltási ára 10 ezer dollár. Ezen felül nem kaphatnak polgári rendszámot, így legfeljebb terepjárásra alkalmasak, mindennapi közlekedésre aligha. És akinek még ez sem elegendő, azt még mindig eltántoríthatná az a tény, hogy a gyártó, az AM General magánügyfeleket nem szolgál ki pótalkatrésszel, így az autók fenntartása sem lesz egyszerű.

Ennek ellenére az első 25 példányt már el is vitték, és az eladást intéző ügynökség, a Defense Logistics Agency (DLA) 744 ezer dollárt keresett rajtuk. Ez közel harmincezer dolláros átlagárat jelent, a legdrágább példányért, egy 1994-es évjáratú gépért pedig 41 ezer dollárt adtak. A hadsereg egyébként négy kivitel, az M998, az M998A1, az M1038 és az M1038A1 raktárban álló példányainak eladását engedélyezte, azaz a korszerűbb, és a komolyabban páncélozott változatok egyelőre szolgálatban maradnak, legalább addig, amíg nem áll rendszerbe valamiféle utódmodell.