A biciklisekre is vigyáz a Volvo

2014.12.21. 07:25

A sporteszközöket gyártó svéd POC és az Ericsson közreműködésével próbálja biztonságosabbá tenni a kerékpárosok közlekedését a Volvo. A biztonsági berendezések terén rendre élenjáró svéd márka autói a bringások bukósisakjával is kommunikálhatnak a jövőben.

A sisak először is a kerékpáros okostelefonjához kapcsolódik, így GPS-adatokat tud megosztani. Az autó navigációs rendszere ugyanezt teszi, amikor pedig egymás közelébe érnek, akkor head-up display figyelmeztetést jelenít meg a képernyőn, a bukósisakon pedig egy lámpa kezd villogni a könnyebb észlelhetőség érdekében.

A Volvo már korábban is próbálkozott olyan rendszer kialakításával, amely észleli a bicikliseket, és szükség esetén akár fékezéssel is segít elkerülni a baleseteket. A mostani megoldás azonban azt is lehetővé teszi, hogy a holttérbe kerülő, vagy másik autó takarásában közlekedő bringást időben észrevehessük.

Az autóval kommunikáló sisakot januárban mutatja majd be a három partnervállalat. Azt azonban egyelőre nem tudni, mikor kerülhet sorozatgyártásba, és milyen formában terjedhet majd el a biztonsági extra.