Bedőlt a japán Alfa terve

2014.12.23. 18:10

Több mint két éve, 2012 májusában karolt egymásba az akkor még bizonytalan jövőjű Mazda és a szintén ingatag Fiat-birodalom, hogy közösen használják az új MX-5-ös műszaki alapjait egy jövőbeli Alfa Romeo Spiderrel. A Fiat most meggondolta magát.

Harald Wester, az Alfa Romeo és a Maserati márkaigazgatója nyilatkozta a brit Car magazinnak, hogy a régóta belengetett Spider nem a mostanában bemutatott MX-5-ös technikájára épül majd, hanem a Giorgio nevű 159-es utód saját fejlesztésű platformjára. Ezzel kútba esett a szívet melengető terv, hogy a japánok talán legjobb roadstere olasz dizájnt kaphatna, vagy más szemszögből, hogy a körberajongott Alfák rendes japán technikával készülnének.

Egy hosszú távú megállapodásból azonban nem lehet ilyen egyszerűen kifarolni; Wester utalt is arra, hogy az MX-5-ös platformot a Fiat-Abarth háza táján hasznosítják majd. Ezzel új értelmet nyert a korábbi kiszivárogtatás, miszerint a Fiat 2015-re egy különlegességgel készül. Már csak az a kérdés, hogy a Barchettát élesztik újra vagy egy kizárólag Abarth emblémával gyártott, keményvonalas sportkocsiról van szó.

Feszes az időterv, 2015 itt van a nyakunkon, és egy év alatt nemigen lehet autót fejleszteni, még akkor sem, ha készen vannak az alapok. A Fiat valószínűleg nemsokára előrukkol az új tervvel, hiszen az MX-5-öst hónapokon belül kitolják a kereskedésekbe.