2015.01.11. 07:21

Akár egy éven belül megoldódhat az elektromos autók hosszadalmas töltésének problémája. Egy izraeli cég ugyanis azt ígéri, új fejlesztéseik segítségével akár három perc alatt maximumra lehet majd tölteni a villanyhajtású járművek akkumulátorait.

A Storedot mobiltelefonoknál félperces töltési időt ígér, de az autók akkucsomagjainak újratöltése is felveheti a versenyt egy egyszerű tankolás időtartamával. Igaz, az izraeli vállalat technológiája adott méret esetében kisebb kapacitást tesz lehetővé, mint a jelenlegi lítium-ionos megoldások. Így vagy nagyobb méretű akkumulátorokat kell használniuk, vagy a töltések gyakoriságát kell feláldozniuk a gyorsaság oltárán.

Az ígéretek szerint akár egy éven belül használhatóak lesznek a Storedot villámgyors töltői és a hozzájuk passzoló akkumulátorok. Persze a biztató laboratóriumi eredmények még nem jelentik azt, hogy gyorsan és gördülékenyen át tudják majd ültetni a technológiát sorozatgyártásba is. További kérdés pedig az, hogy a villámgyors áramfelvétel hogyan alakítja az akksik élettartamát.