Jobb a kínai másolat, mint az eredeti?

2015.01.14. 18:28 Módosítva: 2015.01.14. 20:21

Azt már megszokhattuk, hogy a kínaiak gondolkodás nélkül lemásolják, ami megtetszik nekik, de a Rayttle E28 nevű szerkezet esetében úgy néz ki, a másolat egy picit jobban sikerült, mint az eredeti.

Annak idején eleget szörnyülködtünk a Renault Twizy egyszerűségén. Az egyik határozottan kellemetlen tulajdonsága az oldalablakok hiánya volt, amit valami házilagos megoldással ugyan igyekeztek pótolni, de így sem volt az igazi. Nos, a Rayttle márkanevű klónnal ilyen gond például nem lehet, hisz ezen tisztességes, teljes ajtó van. Egyébként a forma annyira hasonló, hogy ha a Renault jelvény is rajta volna, simán összetéveszthetnénk a francia eredetivel.

A hajtáslánc egyébként nagyon hasonló: a kínaiak egy 10,2 lóerős villanymotort építettek a kisautóba, amely így legfejlebb 80 km/h-val képes haladni, viszont a hatótávja a Twizy 100 kilométeres maximális értékével ellentétben állítólag akár 130 km is lehet egy feltöltéssel. A kínai Twizy másolat egyébként Hangcsou városában készül, a számunkra teljesen ismeretlen Zhejiang Litong New Energy Automobile Corporation nevű cégnél. A Renault nyilván nem tehet sokat a másolat kínai forgalmazása ellen, az viszont valószínűtlen, hogy szó nélkül hagynák, ha valaki Európába próbálna hozni egy ilyen klónt.