A szomszédban döntött rekordot a Kia

2015.01.18. 07:26

Minden eddiginél több autót készített szlovákiai gyárában tavaly a Kia. A zsolnai gyártósorokról összesen 323 ezer jármű gördült le, de nem tétlenkedtek a motorgyártó üzem dolgozói sem: a 493 ezer blokk szintén új rekordot jelent északi szomszédainknál.

A több mint háromszázezres adat három típus között oszlik meg. A legtöbbet Sportage-ből gyártottak: a hobbiterepjáró az összes termelés 55 százalékát teszi ki. Második helyen a Ceed áll a maga 36 százalékával, míg a maradék kilenc százalékot a Venga adja.

A motorok 493 ezres darabszáma háromszázalékos növekedést jelent a 2013-as évhez képest. Itt a benzines és dízelmotorok nagyjából azonos, ötven-ötvenszázalékos megoszlást mutatnak. Az összes közül az 1,6 literes szívó benzines emelkedik ki, amely 22 százalékát teszi ki a legyártott motoroknak. Ezt számos modellben, többek közt a Ceedben, a Soulban, a Rióban és a Sportage-ben is megtaláljuk.

Bár a Kia az elmúlt években igen dinamikus növekedést mutatott, saját előrejelzéseik szerint ez a folyamat idén egy kicsit lelassul majd. Nem terveznek ugyanis erre az évre komoly bővítéseket, a jelenlegi kapacitásukat pedig szinte már teljes egészében kihasználják.