Hoppá: az új Tesla olcsóbb lesz a Boltnál is

2015.01.18. 14:19 Módosítva: 2015.01.18. 14:19

Beindult a szájkarate, Elon Musk szerint árban is verik majd a Chevy Boltját. Szoros árverseny van alakulóban a belépőszintű elektromosautók piacán. 

Ha deja vuja lenne, nem véletlen, hasonló meccset láttunk akkor, amikor a Chevy Voltja után kijött a Tesla a Model S-sel. Akkor a Tesla laposra verte a GM hibridjét, legalábbis ami az Amerikán túli értékesítést illeti. Akkor még az alternatív hajtás volt közös pont, a következő felvonás szereplői már villanyosak lesznek mind a két oldalon, szinte azonos áron.

A Model 3 egy interneten terjedő, nem hivatalos látványterve
A Model 3 egy interneten terjedő, nem hivatalos látványterve

Amit tudunk: a Chevrolet bejelentette, kijön egy háromszáz kilométer feletti hatótávú, tisztán elektromos autóval, ami a Bolt nevet kapja. Ezzel a kevés amerikai villanyautógyártó egyike lesz, kis hazai konkurenciával, csakhogy az egyelőre kizárólag prémium szinten mozgó Tesla is kínálatbővítésre készül. Az ő kis EV-jük lenne a Model 3.

Az eddigi híresztelések szerint a Bolt 30 ezer dollár (8 millió forint) lesz, míg a Model 3 indulóára 35 ezer dollár (9,4 millió forint). Na igen, de itt jön be a csavar, minthogy a Bolt már az USA-ban érvényes, elektromos autók után járó adókedvezményekkel hirdeti majdani árát, míg a Tesla anélkül. Ezt maga Musk hangsúlyozta a napokban, a Jalopnik számítása szerint pedig ezzel épp a Tesla nyeri az árversenyt.

Musk ígéri, a Model 3 semmi máshoz sem lesz hasonlítható. Minimalista dizájnról hallani, és a Model S-nél húsz százalékkal kisebb kaszniról. Akárcsak a Bolt, a Tesla népautónak szánt villanyosa is 2017-ben jöhet, bár Musk autógyárának céldátumai sosem számítottak erős támpontnak: a Model X-et például 2013-ra ígérték, de még az sem biztos, hogy idén piacra kerül.