Amerika nagyon szereti, ezért idén kétszer annyi i8-at kap

2015.01.19. 06:20

Amerika i8-éhsége csillapíthatatlan, ezért idén kétszer annyi jut nekik, mint tavaly. Az már most egyértelmű, hogy ennyi nem lesz elég, talán a várakozási listák rövidülnek majd.

Aki ma rendel egyet a BMW csúcshibridjéből, az körülbelül egy év múlva ilyenkor kapja készhez a sajátját. Hallani másfél éves várólistákról is, de a világ BMW-kereskedéseiben most az egy év az általános türelmi idő. Egyedi kivételek persze vannak, ilyen volt nemrég annak a kaliforniai kereskedésnek a példája, amely 100 ezer dolláros (27 millió forint) extra profitot számolt fel egy azonnal elvihető i8-asért. A vevő pedig kifizette, csakhogy megspóroljon 1-1,5 év várakozást. Nemhiába: a kapitalizmus jinje és jangja a kereslet-kínálat.

Szállításra váró i3-asok
Szállításra váró i3-asok

Talán csak a kezdeti láz volt túl erős, így még korai lenne óriási sikerként elkönyvelni a BMW i-vonalát. Egyértelműen látszik, hogy a gyártás üteme nem volt felkészítve ekkora érdeklődésre, de nem kizárt, hogy a vásárlókedv idővel enyhül majd. A regionális vezetők mindenesetre most minden diplomáciai tehetségüket bevetve lobbiznak a gyárnál, csakhogy az ő piacukra a lehető legtöbb i3 és i8 jusson.

Ludwig Willisch a BMW of North America vezérigazgatója. Talán az ő sikere is, hogy tavaly 6092 i3-at és 555 i8-at adtak el az USA-ban, ami a két modell szegmensét ismerve nem rossz teljesítmény. Idén valamennyivel enyhül a nyomás a kereskedőkön, már ami az i8-at illeti. Willisch az Automotive Newsnak azt mondta, idén több mint ezer i8-cat kapnak az amerikai piacra, ami a már bent levő rendeléseket és az év közben érkezőket valószínű nem fedezi majd, de néhány hónappal talán sikerül rövidíteni a várólistákon.