Így védi a bringásokat a Jaguar

2015.01.20. 08:02

Évente közel húszezer kerékpáros szenved balesetet Nagy-Britannia útjain. Ezt a számot csökkenthetik a Jaguar-Land Rover új biztonsági extrái, amelyek felhívják a vezető figyelmét a bringások közeledésére, és segítenek megelőzni a bajt. A Bike Sense elnevezésű rendszer minden lehetséges módon, azaz fény- és hangjelzéssel, valamint rezgésekkel igyekszik értesíteni a sofőrt a veszélyhelyzetről.

Az A-oszlopokon, a műszerfalon és az ajtók belső oldalán szükség esetén ledek villannak fel, először sárga, a kerékpár közeledtével pedig piros színben. Emellé pedig csengő vagy dudaszó is társul, attól függően, hogy biciklis vagy motoros érkezik – ezeket ugyanis a rendszer képes megkülönböztetni. A gázpedál rezgéssel figyelmezteti az autóvezetőt.

A statisztikák szerint szintén gyakori balesetforrás, hogy a holttérben érkező kétkerekűre a kiszálláshoz készülő autós rányitja az ajtót. Ezt úgy próbálják kiküszöbölni a britek, hogy veszély esetén megrezgetik az ajtónyitó kilincset, amely ledekkel is tájékoztatja az autó utasait az észlelt biciklisekről.

Azt egyelőre nem tudni, a Bike Sense mikor jelenhet meg a sorozatgyártású Jaguarokban, illetve Land Roverekben. Az viszont biztos, hogy nagy segítség lehet a kerékpáros- és gyalogosbalesetek elkerülésében.