Rendőrgyilkosoknak segít a Waze?

2015.01.27. 14:47

A Waze egyik fontos lehetősége, hogy bejelölhetők rajta a sebességmérést végző rendőrautók. Ez olyasmi, ami a világ egyetlen pontján sem tilos, de érthető okokból mégis mindenütt feláll tőle a pénzbehajtó traffipaxoló rendőrök hátán a szőr. Talán ez szülte azt a groteszk érvelést, amellyel az amerikai rendőrök igyekeznek meggyőzni a közvéleményt az alkalmazás káros mivoltáról.

Konkrétan azt állítják, hogy a sebességmérő rendőrök helyzetének megadásával a közlekedők életveszélyes helyzetet teremtenek, hisz így a rendőrgyilkosok könnyebben rájuk akadnak. Azt persze nehéz innen megítélni, hogy az Egyesült Államokban, ahol a fegyvertartás alkotmányos jog, mennyire gyakori a szándékos rendőrgyilkosság, de az azért nem valószínű, hogy ez az összefüggés a Waze-használat és a rendőrgyilkosságok között, ha ugyan létezik, valóban igazolható lenne.

Az viszont valószínű, hogy ha egy ilyen alkalmazás valóban hatékonyan kezd működni – azaz az autósok többsége jelzi a térképen, ha sebességméréssel találkozott – az meglátszik majd a rendőrök bírság-bevételein. Akkor pedig találkozhatunk még hasonló, mondvacsinált indokokkal, amelyek üróügyül szolgálhatnak a traffipax-előrejelző szolgáltatások betiltására.