2015.01.31. 10:41

A San Francisco-i öbölben, a haditengerészet egy légibázisán tűnt fel a régóta várt Tesla Model X prototípusa. Az elektromos crossovert egy YouTube-user kapta el tesztelés közben.

Bár a korábban meghirdetett ütemterv szerint már egy éve gyártásban kéne lennie, a jelek szerint idén végre tényleg elkészül a Tesla második sorozatgyártású modellje, az X. Az autó, amiről három éve csak ígéretek hallunk, hajtásrendszerében sokat örököl a Model S-től, de felépítéséből fakadóan kevésbé lesz sportos annál. Családi autóként persze nem marad szégyenben, tekintve, hogy a hétüléses, összkerék-hajtású villanyautóval akár 4,5 másodperc alatt is elérhető a 100 kilométer/órás tempó. A nagyobb, nehezebb kaszni a hatótávolságon érződik majd igazán: a 60 kW/órás akkucsomaghoz 340 kilométert, a 85 kW/óráshoz 430 kilométert ígértek a fejlesztés egy korábbi fázisában. Az USA-ban ennyi is bőven elég lesz, az országot ugyanis már csaknem teljesen sikerült lefednie a Teslának saját töltőállomásaival, melyeket ingyen használhatnak az ügyfelek.

Hogy pontosan mikor lesz eladásra kész a Model X, egyelőre rejtély. Idén egész biztosan kijön vele a Tesla, de nem valószínű, hogy a Genfi Autószalonon már megmutatják a szériaérett változatot. A hazai piacnak hízelegve várhatóan egy amerikai szalonon jönnek elő vele még ősz előtt.