Megvillantották a Nissan sosem látott sport-szedánját

2015.02.02. 17:02

Európában utoljára a 90-es években forgalmaztak Nissant Maxima néven – egy dögunalmas, nagy szedánt, amelyet a többség észre sem vett. Azóta azonban nagyon megváltozott a típus karaktere: Észak-Ameriában igazi sportszedánt faragtak belőle. A kettővel ezelőtti generáció a Z sportkocsi orrát viselte, de az épp leköszönő változat is elég dinamikus jelenség – most azonban még radikálisabb lett az autó formája.

Egyelőre be sem mutatták a típust, csak a Superbowl reklámok egyikében bukkan fel két pillanatra, de így is felismerhető, hogy a Sport Sedan Concept formatervét örökölte meg a sorozatgyártmány, persze egy picit visszafogottabb formában. Ám ez a kupétetős, érdekesen zilált forma így is különlegességnek hat az egyenautók erdejében: a Nissan kockáztat, hogy megpróbáljon nagyobb szeletet hasítani a nagy szedánok piacából, amelyet még mindig két, igazán hagyománytisztelő modell, a Honda Accord és a Toyota Camry urall. A Nissan azokat célozza az új Maximával, akik nem akarnak ásítóan unalmas autóval járni, mégis szeretnék megkapni a stabil japán műszaki kivitelezést, amely a két konkurenst modellt évtizedek alatt a csúcsra juttatta.

Bár a bemutatóra valószínűleg több hónap múlva kerül sor, az szinte biztos, hogy ebbe az autóba is a szabvány Nissan nagykocsi-technika kerül: fronthajtás, automata váltó, 3,5 literes, közel 300 lóerős V6-os motor, esetleg egy hibrid hajtáslánc 2,5 literes négyhengeressel. Ez egyfajta elvárás az amerikai piac részéről, hisz mindenki ilyen műszaki tartalmat kínál a nagykocsijaihoz arrafelé. A Nissan kiugrási lehetősége a forma, ahhoz hasonlót viszont nemigen mert még csinálni ebben a kategóriában.