2015.02.06. 16:10 Módosítva: 2015.02.06. 16:10

A japán gyártó viszonylag ritkán állít ki tanulmányautókat, és még ritkább, hogy egy Suzuki tanulmányból végül ne legyen sorozatgyártású modell. Most is az az érzésünk a gyári előzetes alapján, hogy az iK-2 és az iM-4 a Suzuki nem túl távoli jövőjét mutatja.

A két típusról szinte semmi konkrétumot nem közöltek a gyáriak, de a sziluett-fotók alapján így is egész pontos képet alkothatunk arról, hogy miféle járművekről lehet szó. Az iK-2 egyszerű, ötajtós személyautónak néz ki, ferde hátsó ablakkal és viszonylag hosszú orral. Ha a szimatunk nem csal, ez lehet a régi SX4 utódja, és az S-Cross illetve a Vitara olcsóbb alternatívája a kínálatban. A gyári sajtóközlemény csak annyit közöl az autóról, hogy a harmonikus erő filozófiája alapján épült, de aligha járunk messze az igazságtól, ha ezt a szöveget egyszerű marketinges süketelésnek gondoljuk.

Az iM-4 rövidebb és magasabb autó az iK-2-nél, a gyáriak szerint a kompakt 4x4-es DNS hordozója – jelentsen ez bármit is. Annyi biztos, hogy az S-Cross és a Vitara révén a Suzuki céltudatosan építgeti saját szabadidő-autó választékát, és ez lehet a harmadik modell a sorban, amellyel talán a korosodó Jimnyt is felválthatják, és ugyanakkor egy olyan kategóriába ugorhatnak fejest, amely még nem nevezhető teljesen telítettnek.

A két tanulmányt valószínűleg része annak a tervnek, amely 2017-re a teljes Suzuki modellpaletta lecserélését irányozta elő. Ennél többet azonban aligha árulnak el a Genfi Autószalonig, ahol az iM-4 és az iK-2 már tisztességes fényviszonyok közt lesz látható.