Nagyobb termeléssel erősít a VW Kínában

2015.02.14. 13:04

A világ legnagyobb autópiacán növekvő kereslet kielégítése érdekében felgyorsítja termelésikapacitás-növelő beruházásainak ütemét a Volkswagen.

A Volkswagen kínai érdekeltségének vezérigazgatója, Jochem Heizmann a dpa hírügynökségnek szombaton, Pekingben adott interjúban jelentette be, hogy a konszern kínai termelési kapacitását 2019-ig évi ötmillió autóra növeli. A tervek eddig négymilliós termelési kapacitás létesítését irányozták elő 2018-ig.

Kínában az autókereslet növekedési ütemének némi lassulása várható ugyan, a Volkswagen azonban ezzel együtt is az elkövetkező öt évre a piac évi 5-8 százalékos bővülésére számít, és ezen belül is saját eladásainak az átlagot meghaladó mértékű növekedésére.

A Volkswagen eladásainak idén januári váratlan 0,7 százalékos csökkenése Kínában az egy évvel korábbihoz képest a nem elegendő termelési kapacitásra vezethető vissza mutatott rá a vezérigazgató. "Akár többet is eladhattunk volna, ha lett volna rá kapacitásunk" mondta. "A januári adatok kivételesnek számítanak, mert éppen új modelleket vezetünk be és még folyamatban van a kapacitásbővítés. Ahol évente 300 napon át folyik a munka, ott nem sok idő marad az új modellek gyártásához szükséges technológiai átállásra" - mondta.

A Volkswagen kínai eladásai tavaly 12,4 százalékkal 3,67 millióra emelkedtek. Az Audi eladásai ezen belül 17,7 százalékkal, a VW eladásai pedig 10 százalékkal növekedtek. Az idén januárban a kínai autópiac összességében 10 százalékos növekedést mutatott, a CAAM (China Association of Automotive Manufacturers) kínai autóipari szakmai képviseleti szervezet azonban a teljes évre 8 százalékos növekedéssel számol a tavalyi 9,9 százalék után. A kínai autópiac korábbinál lassúbb növekedési üteme azonban még így is jóval meghaladja bármely más autópiac növekedési ütemét.

Jochem Heizmann az elektromosautózás gyors ütemű terjedésére számít Kínában a különféle ösztönzőknek köszönhetően. A tisztán elektromos járművek elterjedéséhez azonban még technológiai áttörést kell elérni az akkumulátor-gyártásban mutatott rá, mondván, hogy a Volkswagen ezért a belsőégésű és villanymotort is egyaránt alkalmazó, vegyes üzemű plug-in hibrid autók gyártására helyezi a hangsúlyt. A Volkswagen 2020-ra "hat számjegyű" mennyiségben tervez értékesíteni elektromos hajtású, többségében hibrid, kisebb részben pedig tisztán elektromos autókat Kínában.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.