Terepjárót fejleszt a Rolls-Royce

2015.02.18. 16:49

A legdrágább luxusautók piacára lassan tört be a szabadidő-autók divatja, de úgy tűnik, már nem állítja meg semmi. A Bentley Bentayga után bejelentették, hogy a Rolls-Royce is dolgozik saját terepjáróján.

Az igény régóta jelen volt, hisz a Közel-Keleten és Kínában is sok a jómódú vásárló, az utak minősége viszont nem mindenhol teszi lehetővé, hogy egy nehéz luxuslimuzinnal közlekedjenek rajta. Eddig azonban nemigen akadt a legdrágább luxusautók gyártói közt, aki vállalta volna, hogy elkészíti a megfelelő típust. Így terepjáróból a dollármilliomos-presztízs kifejezésére kevésbé alkalmas Mercedeseket és Range Rovereket vásárolták a leggazdagabbak is. Ám úgy néz ki, a versenyhelyzet végül meghozza a megoldást: a Bentley után a Rolls-Royce is hozzálátott a fejlesztéshez.

A vezérigazgató és az elnök bejelentése persze nem tartalmaz sok konkrétumot, a Peter Schwarzenbauer és Torsten Müller-Ötvös által aláírt közleményben csak annyi szerepel, hogy magas építésű autóról van szó, amely egy új alumínium struktúrára épül, mindenféle útfelületen képes lesz haladni, és méltó lesz rá, hogy viselje a Rolls-Royce jelvényét, a Spirit of Ecstasyt. Az azért valószínű, hogy az új modellben is a Rolls-Royce személyautókban használt V12-es motort alkalmazzák majd, alighanem a BMW nagyobb modelljeiben alkalmazott öszzkerék-hajtással kombinálva.

Ha a gyártók tartják magukat az ígéreteikhez, hamarosan több terepjáró is felbukkan majd a szuperluxus-szegmensben, hisz a Bentley-n és a Rolls-Royce-on kívül a Maserati, sőt, talán az Aston Martin is elkészíti saját, nagy hasmagasságú, összkerék-hajtású típusát.