2015.02.19. 14:55

A Toroidion nevű kis cégről még nem hallhattunk, ennek ellenére elég merészen kezdenek, a világ egyik legerősebb villanyautójával. Bár a típusról csak annyit tudunk, hogy összesen egy megawattnyi teljesítményű villanymotort zsúfolnak bele, és hogy árnyékban igazán jól mutat.

Amit eddig látni engedtek a brutális erejű gépből, az elég biztató: a TVR sportkocsikra emlékeztető, gömbölyded forma jellemzi viszonylag hátul elhelyezett kabinnal. Ha hagyományos autó volna, azt mondanánk, orrmotoros lesz, de az ilyen találgatásnak jelen esetben nincs értelme, hisz a villanymotorok kis méretük miatt szinte akárhol elhelyezhetők az autón belül. A Toroidion szerint olyan autó lesz, amely a hétköznapi közlekedésre épp úgy alkalmas, mint komoly, Le Mans-i 24 órás szintű versenyzésre, ami ugyan költői túlzásnak tűnik, de bujtatott ígéretnek megteszi. Le Mans-ban ugyanis bőven 300 km/h feletti végsebességre és elképesztő gyorsulásra van szükség, amit egy megawatt teljesítménnyel simán tudhat a finn szuperautó.

A képtelenül erős villanyautót élőben először az áprilisi Top Marques kiállításon lehet majd megcsodálni Monacóban – ott nyilván az is kiderül majd, hogy mit kérnek egy-egy példányért, de az alapján, amit eddig tudunk, valószínűleg nem csak teljesítményben, de árban is túlszárnyalhatják a Bugatti Veyront, különben aligha érné meg belefogni a gyártásba.