2015.02.22. 12:13

Életének 106. évében elhunyt Katajama Jutaka, akit leginkább a Nissan Z sportkocsik atyjaként ismerhetnek az autórajongók. Mr. K, ahogyan leggyakrabban nevezték 1909-ben született, február 19-i halálát szívproblémák okozták.

Katajama 1935-ben diplomázott, majd állást is kapott a Nissannál. Később a japán márka amerikai részlegének első elnöke lett. Nagy szerepe volt abban, hogy a Nissan elkezdett nyitni a sportautók irányába. A történet a 240Z-vel kezdődött, amellyel már a versenysportban is sikereket értek el. Később aztán jöttek az újabb Z és ZX jelzésű sportautók.

Ő maga úgy fogalmazott: olyan autót képzelt el, amelynek hosszú az orr-része, rövid a hátsó túlnyúlása. Felhasználhatják hozzá más sorozatgyártású modellek bizonyos alkatrészeit is, a végeredmény pedig egy olyan sportkocsi, amelyet bárki könnyedén vezethet, ugyanakkor felejthetetlen élményt nyújt.

Mr. K 1977-ben vonult nyugdíjba, később pedig Japánban és az Egyesült Államokban is bekerült az autóipari hírességek csarnokába.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.