2015.02.23. 14:50

A Brabus továbbra is csak azt csinálja, amihez ért: Mercedest tuningol. Csakhogy ezúttal óriási Mercedesbe tettek szinte elképzelhetetlenül erős motort: az S Coupé hatliteres, ikerturbós V12-esének teljesítményét 850 lóerőre emelték. Így a két tonna feletti tömegű monstrum úgy gyorsul, mint egy szupersportkocsi.

Nem új dolog ez, a hatliteres V8-ast a Brabus egy ideje már tökéletesítgeti. Amennyire tudni lehet, ez csak részben alapszik a Mercedes tizenkét hengeres turbómotorján, részben saját fejlesztés, de ez az eddigi legerősebb változat. A teljesítménye 850 lóerő 5400-as fordulatszámon, a maximális nyomatéka pedig 1450 Nm lenne, de elektronikusan 1150 Nm-re korlátozzák, hogy ne tegye tönkre a váltót a túlzott terhelés. A nehéz S Coupé karosszéria, a hétfokozatú automata váltó és az összkerékhajtás ellenére a Brabus óriás-kupéja 3,5 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, 9,4 alatt a kétszázat, a végsebessége pedig 350 km/h, bár ez is elektronikusan beállított érték – valószínűleg gyorsabb is lehetne az autó, de ez a sebesség is csaknem kihasználhatatlan.

Természetesen nem csak a hajtásláncot módosították a Brabusnál, de a légrugós futóművet is, amely másfél centivel lejjebb ereszthető, mint a gyári Mercedes S Coupén, ami nyilván nagy tempónál jön jól. Emellett speciális, egyrészes felniket kap az autó, 18 és 22 hüvelyk közti méretben a vásárló kívánsága szerint, jellegzetes, a hozzájuk való alacsony profilú gumikkal. Szintén a csomag része egy visszafogott optikai tuningkészlet is, részben fekete, részben karbon-színű kötényezéssel és egy kis légterelővel a csomagtérfedélen.

A Brabusnál egy elég jellegzetes színsémát követtek az autó elkészítésénél. Kívül minden fekete, csak a típushoz járó felnik színe egyfajta sötét arany-árnyalat, és a belső térben is hasonló aranyszínben pompázik egy csomó alkatrész – ezzel igyekeztek oldani a fekete bőr és a karbon-színű betétek keltette komor hangulatot. Az összkép a sötétkék hangulatvilágítással ugyan egy kicsit vásári, de ennek a stílusnak is akadnak rajongói.

A Brabus 850 6.0 Biturbo Coupé – ez a tuning-kupé tisztességes neve – bemutatóját a Genfi Autószalonon tartják március első napjaiban – ott alighanem kiderülne az eddig még hiányzó részletek, például hogy mit kérnek ezért a fukszosított, gyurmatermet megjárt Mercedes S Coupéért.