2015.02.23. 17:14

Mostanság viszonylag sűrűn változik a vezetőség a Hondánál: a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Takanobu Ito 2009-ben került a posztra, de hat év után mennie kell. Ito utódja egy másik Honda-veterán, Takahiro Hachigo veszi át, várhatóan júniustól.

Takanobu Ito hat év után hagyja el az elnök-vezérigazgatói posztot
Takanobu Ito hat év után hagyja el az elnök-vezérigazgatói posztot

Úgy hallani, Ito elnök pozícióit a cégnél a korábbi minőségi problémák és az ezek miatt elrendelt visszahívások gyengítették meg. Így, bár marad a cégnél mint az igazgatótanács tagja és tanácsadó, a csúcs-pozícióról lemondott. Utódja a hat évvel fiatalabb Takihiro Hachigo Itóhoz hasonlóan igazi Honda veterán: 1999-ben az Odyssey egyterű, majd 2001-ben a második generációs CR-V tervezésében vett részt. Később volt fejlesztési igazgató és ügyvezető az amerikai Hondánál, üzemigazgató Suzukában, alelnök az európai részlegnél, majd Kínában. Így valószínűleg jól ismeri a vállalat felépítését és a benne rejlő lehetőségeket.

Tavaly meglehetősen érzékenyen érintette a Hondát a Takata légzsák-visszahívás, akadtak minőségi problémák egyes modellekkel, például a Jazz hibriddel, és piaci részesedést vesztett a cég az amerikai piacon. Ezen problémák egy részét, úgy tűnik, Ito úr stratégiájával is összefüggésbe hozták, ő ugyanis a termelés egy jelentős részét Japánon kívülre telepítette: az export-modellek egy jelentős részét ma már a mexikói, brazil, thaiföldi, indonéziai, indiai és kínai üzemekből szállítják, és egyes vélemények szerint ez is hozzájárulhatott a minőség bizonytalanabbá válásához.

Az új Honda vezér elképzeléseiről egyelőre keveset tudni – erről valószínűleg a júniusi tulajdonosi közgyűlés előtt beszél majd, ahol még el kell fogadtatni a vezetőváltást.