2015.02.26. 11:10

A Mini is beállt a sorba, és készített egy virtuális autót kifejezetten a Gran Turismo című konzol-játék számára. Sok más gyártóval ellentétben azonban olyan lett a gép, amelyet akár meg is építhettek volna a meglevő Minik fődarabjai köré.

A Clubman Vision Gran Turismo a neve ellenére csak hosszúságában, és a szekrényajtóként nyíló hátfalban emlékeztet a Mini apró kombijára, no meg az egyen-stílusban, amely a márka minden autójára egyformán jellemző. Inkább egy alaposan megnyújtott és kiszélesített alap-Mininek tűnik, ahol az ajtóba legalább húsz centit toldottak. A valóságban nem lenne egyszerű ilyen autót építeni – már a hosszú ajtók miatt sem – de itt nem voltak efféle akadályok: a formatervezők azt rajzolhattak, amit csak akartak. Így lett X a fényszórókban, és dupla tetőspoiler hátul, a kétfelé nyíló csomagtérajtók tetején. Mindkét megoldás pazarló és komplikált, de itt nem volt korlátozó tényező a gyártási költség, csak a tervezők fantáziája.

Ugyanígy nem gond bemondani, hogy az autó négykerék-hajtású, és eszerint megírni a viselkedését leíró programrészt, vagy hogy 395 lóerős, 3,5 másodperc alatt gyorsul százra, és a végsebessége 290 km/h. Ha nem is lehetetlen, de drága és hosszadalmas lett volna összehozni egy ilyen durva Minit – a közel négyszáz lóerő még a legnagyobb, kétliteres négyhengeres turbómotorból is egész szép teljesítmény lenne – itt csak a terveket és az autó adatait kellett elképzelni, és átadni a Poliphony programozóinak.

A Mini virtuális járműve a napokban válik elérhetővé a Gran Turismo 6 játékosok számára, viszont élőben legfeljebb egy egyedi prototípus épülhetne meg.