Összefognak a japán gyártók

2015.03.01. 06:50

Önvezérlő autók fejlesztésére szövetkeztek a japán gyártók. A Honda, a Nissan és a Toyota a kormányzat kezdeményezésére vállalta a közös munkát. A cél nem más, mint hogy az évtized végére teljesen autonóm autók jelenjenek meg az ország útjain.

A három gyártó mellett az ország több egyeteme is csatlakozott a programhoz, amelybe beszállítóként a Panasonicot és a Hitachit is bevonták. Az első lépés a felhasznált szenzorok és vezérlőszoftverek egységesítése – így ugyanis a különböző márkák egymással is könnyebben tudnak kommunikálni. Reményeik szerint ráadásul könnyebben felvehetik a versenyt a Bosch-rendszert használó európai gyártókkal szemben.

Emellett közös teszteket is szerveznek, amelyeken a Honda, a Nissan és a Toyota is egyszerre viheti pályára autonóm prototípusait. A tapasztalatokat együtt kielemezve hasznos adatokhoz, információkhoz juthatnak, amelyeket felhasználva tovább tudják majd finomítani megoldásaikat.

Az összefogás abban gyökerezik, hogy Japánban sem szeretnének lemaradni az amerikai és európai gyártók mögött az önvezérlő autók szegmensében. A Nissan egyébként elég jól halad saját projektjével, és korábban már a NASA-val is szövetkezett a legújabb technológiák gyors felhasználása érdekében. Korábban 2020-ra tűzték ki az autonóm autók sorozatgyártását, de ezt a céldátumot aztán ők maguk hozták előrébb két évvel. A közös munka ennek elérését is segítheti.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.