Autóval támad a Yamaha?

2015.03.03. 06:53

A Yamaha, bár motorkerékpárjairól ismert, sok szálon kapcsolódik az autóiparhoz. Utoljára ugyan az 1960-as években gyártottak autót – a Toyota számára készült bérmunkában a 2000GT sportkocsi – de azóta is több gyártónak fejlesztettek motorokat, többek közt a Ford és a Volvo is dolgoztatott a Yamahával.

Most azonban saját négykerekű fejlesztésén dolgoznak, ha minden igaz. A terv ugyan nem rövid távú, de a kiszivárgott információk szerint 2019-re elkezdődhet a gyártás a Yamaha saját európai gyárában. A cél a Smart kategóriája: ami nem igazán jött össze a Toyotának az iQ-val, abban a Yamaha a hírek szerint komoly lehetőséget lát. Úgy hallani, a kétüléses, apró autóba ezer köbcentis benzinmotor vagy villanymotor kerül, és a hossza várhatóan három méter alatt marad.

Egyelőre nagy kérdés, hogy egy ilyen kisméretű autót mekkora mennyiségben lehet eladni Európában, bár nem kizárt, hogy a nagyobb városok központjainak fokozatos lezárásával az elektromos kisautók iránti kereslet jelentősen megnövekszik az évtized végéig.

A Yamaha másfél éve Tokióban mutatta be a Motiv nevű kiskocsit, valószínűleg ebből indul majd ki a fejlesztés, bár nyilván tovább csiszolják majd a köncepciót a következő években, hogy 2019-ben se hasson túlhaladottnak.