2015.03.07. 14:09

A Genfi Autószalon kisebb kiállítóinak egyike a Phiaro, egy nagy múltú japán cég, amelyet 1939-ben alapítottak, de eddig csak alkatrészeket kínáltak autósport-felhasználásra. Most azonban, fennállásuk 75. évfordulójára összeütöttek egy egész komoly külsejű élményautót.

Arányaiban a KTM X-Bow-ra emlékeztet a P75 Concept Cypher nevű gép, bár itt a karbonburkolat alatt acélcső váz is van. A motor itt is az ülések mögé került, de messze nem olyan erős, mint a KTM-ben használt Audi turbómotor. A P75-öt egy 1,5 literes, 144 lóerős négyhengeres hajtja, ami kevésnek is tűnhetne, de mivel az autó teljes tömege csupán a 596 kilogrammot nyom, ezzel is elképesztő dinamikája lehet az autónak. A konstrukció egyik fura részlete, hogy az üzemanyagtartály csupán 13 literes, ami pályanapon, vagy rövidebb versenyeken aligha gond, de az olyan hosszú pályákon, amilyen a Nürburgring Nordschleife, három-négy körönként biztosan ki kell ugrani tankolni.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Phiaro tervezi-e gyártani a P75-öt, de ha így lenne, az az érzésünk, hamar kialakulna a szuperkönnyű élményautó rajongótábora.