A Chrysler végleg elhagyja Európát

2015.03.18. 07:31

Az utolsó piac, ahol a Chrysler-Lancia fúzió torz gyümölcsei még kaphatók, Nagy-Britannia volt: itt nem Lancia, hanem Chrysler néven futott ugyanaz a választék, de úgy néz ki, az eltérő név sem hozott sikert.

A Fiat-Chryslernél láthatóan a Jeep az egyetlen amerikai márka, amelyet elég erősnek tartanak nemzetközi szereplésre. A Chrysler, ahogy a Dodge és a RAM is, így már csak Észak-Amerikában lesz jelen, miután a Chrysler márka 2017-ben végleg kivonul a brit piacról is. Az ok egyszerű: az angolokra sem lehetett rámelegíteni az amerikai és olasz származású autókat, az alkalmazott jelvénytől függetlenül. Tavaly 2000 alá estek a Chrysler éves eladásai Nagy-Britanniában, miután a Chrysler Delta is eltűnt a kínálaton Lancia márkajelzésű testvérének nyugdíjazásával párhuzamosan.

A kivonulás persze nem lehet azonnali: két év kell, hogy leépítsék a helyi hálózatot és kifuttassák a jelenlegi választékot, amely az Ypsilon kiskocsiból, valamint a Chrysler 300C és Grand Voyager típusokból áll. Így az FCA helyi importőre a továbbiakban a Fiat, az Alfa Romeo és a Jeep modellek forgalmazására koncentrálhat.

Az olasz-amerikai autógyártó tavaly döntött úgy, hogy kivégzi a Lancia márkát, miután nem sikerült amerikai típusok segítségével elfogadható szintre növelni az érdeklődést iránta. Így a Lancia csak Olaszországban marad elérhető, és csak egyetlen típus, az apró Ypsilon marad a kínálatban, legalábbis amíg ki nem öregszik.