Be kell tiltani az autóvezetést

2015.03.18. 16:17

Elon Musk eddig is híres volt arról, hogy szeret sarkosan fogalmazni. Most ismét ezt tette egy fejlesztői konferencián. A szavai persze túlzásnak hatnak, de nem lehetetlen, hogy a Tesla alapítójának mégis igaza lesz.

A Tesla Motors sikere nyomán Elon Musk időről időre beszédet mond valahol, és általában ki is használja a lehetőséget, hogy felhívja magára, és persze cégére a figyelmet. Annál is inkább megteheti ezt, mert azzal, hogy villanyautó-gyártót és űrhajóépítő vállalkozást üzemeltet, ő ma a jövő embere, így tőle olyasmit is hajlamosak az emberek készpénznek venni, amire amúgy csak legyintenének. Ezúttal, az Nvidia GPU konferencián az önvezető autókban rejlő lehetőségekről beszélt, és azt mondta, a törvényalkotóknak kellene rászorítaniuk az embereket, hogy elfogadják az új technológiát.

Az érvelése tulajdonképp logikus: azt mondja, a mesterséges intelligencia vezette autók sokkal biztonságosabbak, mint ember vezette társaik, ugyanakkor a humán sofőrök félnek kiadni a kezükből az irányítást. Így nehéz lesz őket rávenni, hogy a gépre bízzák magukat. A törvényhozóknak persze egyelőre az önvezető autók engedélyezése okoz fejfájást, hisz egy gép okozta baleset felelősét megtalálni szinte lehetetlen. A Google vezető nélküli járművét például az irányítás lehetőségének teljes hiánya miatt nem engedik a forgalomba. Így Musk szavai inkább hosszú időtávlatban lehet érvényes: elképzelhető, hogy tizenöt-húsz év múlva valóban aktuális lesz a probléma.

Musk emellett vázolta saját fejlesztéseik nehézségeit. Elmondta, hogy a legnagyobb nehézségekbe a 25-80 km/h-s sebességtartományban ütköztek, hisz ilyen tempónál – jellemzően városi vagy elővárosi közlekedésben – a legtöbb a lehetőség, míg országúti, vagy autópályás haladásra viszonylag könnyű felprogramozni az autó vezérlését.

A vezetés betiltásáról szóló mondat egyébként sokaknál kivágta a biztosítékot – talán ezért is posztolta azt Musk néhány órával később, hogy a Tesla támogatja, hogy az emberek vezetéshez való joga megmaradjon. Az azonban tagadhatatlan, hogy a cégalapító-milliárdos nagyon ért ahhoz, hogy kiharcoljon magának még egy kis figyelmet.