Félelmetes dízel-sportkocsi BMW-ből

2015.03.18. 17:42

Érdekes kombinációt rakott össze a BMW palettájáról a német tuningcég. Az M50d háromturbós hathengeres dízelmotorját építették egy Z4-es motorterébe. A végeredmény félelmetes.

Alapul még csak nem is a legerősebb Z4 változatot választották: a 2,5 literes hathengeres helyére építették be a háromliteres, három turbófeltöltős dízelt, amely már gyári állapotában is 381 lóerős. Ezt hergelték egy kicsit tovább: a csúcsteljesítménye 430 lóerő lett, a maximális nyomatéka pedig 840 Nm. Nyilván ez utóbbi az oka, hogy kézi váltóval nem is érhető el a legdurvább dízel Z4, csak nyolcfokozatú automatával – egyedül ez bír ki ilyen nagy nyomatékot. Az autó így 4,5 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, a végsebessége pedig 300 km/h. A Schnitzernél ezen felül beépítették az előző generációs M3-as önzáró differenciálművét, és állítható versenyfutóművet kapott az autó.

Ahogy a BMW-specialistától már megszokhattuk, az optikai tuningot nem vitték túlzásba, csak a 19 hüvelykes narancssárga felnik és az alacsony profilú gumiabroncsok jelzik, hogy ez nem egészen a gyári Z4-es. Az ACZ4 5.0d nevű gépet egyelőre nem tervezik forgalmazni – nem csoda, a nyomatékos karakter és a hátsókerék-hajtás kombinációjával könnyen feltekerednének a fára a jól fizető vásárlók – azt elárulták, hogy az autó ebben a formájában 113 965 euróba, azaz úgy 35 millió forintba kerülne.