2015.03.21. 06:36

Vakításmentes fényszórók, LED-es és lézeres lámpatestek – ma már mindenki vadul újít az autók lámpáinak fejlesztői közül. Ilyen meggyőző ötletet, amilyet az Opel dobott be most, azonban még nem hallottunk.

Pedig a világ leglogikusabb ötlete: oda kell világítani, ahová a sofőr néz. A technológia végül is évek óta adott, szinte csak meg kell valósítani. Az Opel világítástechikai részlegének vezetője, Ingolf Schneider szerint az alapkutatás mintegy két éve folyik, és egyre gyorsuló ütemben közelít a megvalósításhoz. A kész rendszerhez persze sok minden kell. Egyrészt olyan fényszóró, amelynek a fénypászmája széles határok között változtatható irányban és erősségben egyaránt. Ez lenne az Opel LED-mátrix fényszórója. Másrészt annak a pontos érzékelése, hogy a sofőr hová néz éppen. Erre is egyre pontosabb elemző programok állnak rendelkezésre. A két rendszer összehangolása azonban nem egyszerű feladat: ahhoz hogy egy ilyen találmány valóban hasznos legyen, számos apró részletet kell kidolgozni, kezdve attól, hogy hogyan lehet megakadályozni a szembejövők elvakítását, addig, hogy milyen késéssel kövessék a lámpák a szemmozgást.

Arra, hogy a pillantáskövető fényszóró gyártásba kerüljön, persze még várni kell: a hivatalos szöveg szerint hamarosan elkészül, ami a legmerészebb becslések szerint is minimum másfél évet jelent.