Jöhet a legdurvább Yaris

2015.03.22. 06:47

A Toyota Yarist nem elsősorban sportautóként, de még csak nem is hot hatch-ként szokás emlegetni. Sokkal inkább takarékos városi kisautónak számít. Igaz, korábban is volt már rá példa, hogy a típus motorpalettájára kerültek viszonylag erősebb opciók is, és már mintegy 15 évvel ezelőtt is volt a Yarisnak sportváltozata.

A japánokat most úgy tűnik, megihlette az év elején bemutatott WRC versenygép, és a hírek szerint jelenleg is dolgoznak egy erős utcai változaton. A motort a Lexus NX-ből vehetik kölcsön: a kétliteres turbós csúcsteljesítménye 240 lóerő körüli, míg maximális forgatónyomatéka 350 newtonméter. Ez persze minden tekintetben elmarad a raliautó 300 lovas 1,6-osától, de egy Yarishoz képest igencsak izgalmasan hangzik.

Külsőben feltehetőleg szintén merítenek majd a WRC-ből, így szélesítések, valamint egy diszkrét hátsó szárny is kerülhet az autóra. A futóművet és a fékeket is a nagyobb teljesítményhez és sportosabb stílushoz hangolják. Így az izom-Yaris méltó tisztelgés lehet a Toyota nagy visszatérése előtt: tizenöt év után indulnak újra a ralivébén.

A legdurvább utcai Yarisról szóló híreszteléseket a gyáriak egyelőre nem erősítették meg - igaz, nem is cáfolták.