Continental: pofás Audi-hasonmás a Fordtól

2015.03.30. 14:27

A Lincoln márka neve sokat kopott az elmúlt évtizedekben, és ez részint annak köszönhető, hogy már csak az amerikai Ford választék modelljeinek átfazonírozott változatait kínálja. A Continental tanulmány azonban azt jelzi, hogy a cég ismét megpróbál komolyabb szeletet szerezni a prémium-modellek piacán, ha másutt nem is, legalább Észak-Amerikában. Kár, hogy maga az autó azt az érzést kelti, mintha már láttuk volna valahol.

A Continental tanulmány a márka egyik legismertebb típusnevét támasztja fel, és ha csak a részleteket nézzük, nem is méltatlan módon. Belül négy, keleti kényelmet kínáló ülés, amelyeket harmincféle módon lehet állítani, így mindenféle testalkathoz hozzáigazíthatók. Méreteiben is illik a prémium-kategória csúcsára: bár pontos adatokat egyelőre nem közöltek, a 21 hüvelykes felnik nem tűnnek nagynak az összképhez mérten. A probléma inkább az, hogy a forma ismerős, nem is kicsit. Olyan, mintha a tervező túl sokat nézegetett volna különféle Audi A8-asokról és Bentley Continentalokról készült fotókat. Szemből inkább Audi, proifilból inkább talán Bentley, de az egyértelmű, hogy a Ford formatervezőinek nem volt túl sok ötletük, vagy ha akadt is, nem használták azokat.

Az autó műszaki alapjairól sem tudunk sokat – még az sem világos, hogy elöl vagy hátul hajt-e – de az arányai alapján inkább tűnik fronthajtásúnak, a motorja pedig egy 3 literes turbós V6-os. És mivel a Mustangon kívül csak keresztben álló motoros, alapvetően fronthajtású modelleket gyárt a Ford és a Lincoln, valószínűleg itt is ezt a megoldást alkalmazták. Az viszont egyértelmű, hogy igyekeztek minden olyan megoldást bevetni, amivel az aktuális luxusmodellek többek szoktak lenni a tömegautóknál. Így van lézeres távfény, hátsó utasok által vezérelhető klímaberendezés és hangrendszer, elektronikusan változtatható hőszűrésű tetőablak és persze parkolás-segítő.

Egyelőre csak tanulmány a Lincoln luxusmodell, de ez állítólag csak a kezdet. Ha a szerdán kezdődő New York Auto Show-n jól fogadja a közönség, a Continental már 2016-ban gyártásba kerülhet, bár előtte nem ártana neki egy új forma, amely eredetibbnek láttatja a típust a mostani Audi-Bentley klónnál.