Új turbómotort fejleszt a Porsche?

2015.03.31. 12:58

Bár a Porsche egyike a turbómotorok legrégebbi alkalmazóinak, eddig csak a 911-es csúcsváltozataiban alkalmazták ezt a megoldást. Ám úgy hallani, ez nagyon hamar megváltozhat.

A pletykák szerint a Boxsterből már ismert 2,7 literes hathengeres bokszermotor turbós változatán dolgoznak a Porsche mérnökei, hogy ezzel válthassák le a 3,4 és 3,8 literes szívómotorokat sportkocsijaik többségében. Az új motor a hírek szerint 300 kW, azaz több mint 400 lóerő csúcsteljesítményt nyújtana, de többféle teljesítményszintű változat is készülne belőle, így kiválthatnák vele az összes jelenlegi Porsche motort 300 lóerőtől felfelé a Boxster, a Cayman és a 911-es típusokban is. Ez egyrészt segítene csökkenteni a típusok átlagos szén-dioxid-kibocsátását, másrészt egyszerűsítené a gyártást, hisz a jelenlegi három helyett elegendő lenne kétféle motort készíteni, a 2,7 literest a Boxster, a Cayman és a 911 Carrera modellek számára, valamint a 3,8 literest a 911 GT3 és a 911 Turbo modellekbe.

Úgy hallani, az új, 2,7 literes turbómotor már az idei Frankfurti Autószalonon bemutatkozhat az aktuális 911-es modellfrissítésével együtt, de azon sem csodálkoznánk, ha a Porsche már korábban megmutatná az új motort, hisz a bevezetése radikális változás, amelyhez érdemes lassan szoktatni a márka meglehetősen konzervatív törzsközönségét.