Megerősítették: jöhet a retró hippibusz

2015.04.04. 13:34

Eddig csak belengetés volt a Camper, de most Dr. Heinz-Jakob Neusser igazgatósági tag a megvalósításáról beszélt a New York-i Autószalonon. A legendás ős erényeit és formai világát vegyítik modern technikával: a Camper tisztán villanyhajtású lesz.

A Camper név, amin a a retró T1-est most emlegetik, az ősnél csak a kiránduló kivitel neve volt. Dobozos, platós, munkás kivitelekre most nem is lenne szükség, hiszen azok a jelenlegi Transporterből úgyis elérhetőek. A mai Transporterhez képest jóval kisebb, inkább Touran méretű, hatszemélyes autóra számíthatunk. Ez a méret jóval közelebb áll az őshöz, mint a ma futó hatodik generáció. Nem csak a villanyhajtás lesz újdonság a boxer ciripelése helyett, a motor az autó orrába költözik és az első kerekeket hajtja. Mindemellett persze igyekeznek megtartani azokat a tulajdonságokat, amik miatt annyira jó helykihasználású jármű volt a T1: a Camper széles lesz, dobozforma, és amennyire a mai szabályozások engedik, túlnyúlások nélküli. Ezt úgy tudják elérni, hogy a villanymotor jóval alacsonyabb a belsőégésűnél, így az A oszlopot előrébb tudják tolni. Az akkumulátorokat a padlóba helyezik el, az utastér alá.

Neusser azt mondta, jelenleg a tanulmányon dolgoznak a formatervezők és a mérnökök, és amennyiben vonzó áron piacra lehetne dobni, megvalósítanák a modern hippibuszt.